keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2012

Johtamisen jalanjälkiä ja laatukriteereitä elämänkuntoa unohtamatta 21.3.2012



Laatusenioreiden kokous 21.3.2002 Suomalaisella klubilla


Aloitimme tradition mukaisesti lounaalla. Läsnä olivat pj. Matti Leskinen, Jorma Hotanen, Herkko Pesonen, Elina Mäkinen, Osmo Koli, Pekka Niiranen, Risto Nevalainen ja Salme Sundquist




Johtamisen jalanjäljet

Elina Mäkinen Laatukeskuksesta demosi Johtamisen jalanjäljet työkalua. työkalun esittelyssä todetaan mm, että ”Organisaatiotason jalanjälkien tarkasteluun ja kehittämiseen on tarjolla useita kokonaisvaltaisia mittareita, mutta yksittäisen johtajan toiminnan vaikutusten arviointiin ei ole ollut tarjolla riittävän käytännönläheistä ja tasapainotettua työkalua”.
Johtamisen jalanjälki työkalua kehittävät Novetos Oy, Novetoksen kumppani, hankkeen vetäjä ja Johtamisen jalanjälki® -tuotemerkin omistaja Elina Mäkinen (Laatukeskus) sekä internetpohjaisten EduGame®-ratkaisujen kehittämiseen ja valmistamiseen keskittyvä Apprix Oy.
Työkalu sai osallistujilta ihastuneen vastaanoton. Elina lupasi yöhemmin tarkempaa materiaalia laatusenioreiden käyttöön.

Elämänkunto

Jorma Hotanen esitti käytännön ohjeita johtamiseen ja jaksamiseen. Jorma jakoi esityksensä aiheesta esitteen, ” Onko kiire aitoa vai tehtyä? Lisäksi Jorma antoi osallistujille Työkuntoutus- elämänmuutos kirjan. Sen ovat kirjoittaneet Mirja Kalliopuska, Anne Sällylä ja Jorma Hotanen.
Kirjasen vastuuhenkilöiden toimesta on konsultointitöiden yhteydessä suoritettu noin 15 vuoden aikana aineiston keruuta eri kokoisten yritysten kehitysohjelmista”. Näistä tuloksista kerrotaan myös kirjassa.
Kirja ei ole myynnissä, vaan sitä toimitetaan erikseen pyydettäessä.




Julkisen johtamisen laatukriteerit

Salme Sundquist kertoi osallistuvansa STM:n toimeksiantamaan hallitusohjelmassa olevaan  Johtamisen kehittämisverkostoon.
 Työterveyslaitoksen organisoimana on perustettu työryhmä johtamisen kehittämisverkoston aikaansaamiseksi. Työssä pohditaan ja levitetään esimiestaitoja työpaikoille. Johtamisen kehittämisverkoston yhtenä tehtävänä on muodostaa/kehittää Julkisen sektorin hyvän johtamisen laatukriteerit. Salme Sundquist työryhmän jäsenenä pyytääkin listaamaan mahdollisesti tiedossanne olevat kriteerit. Tiedot voi toimittaa salme.sundquist@kuntaliitto.fi 11.4. mennessä.
Salme voi  kertoa jossain kokouksessamme koko hankkeesta ja myös siitä miten laatukriteeristötyö edistyy.


Seuraavat tapaamiset ja syksyn aiheita

Seuraavat tapaamiset
18.4.2012 Esitykset:Juhani Anttila ja MQ-koulutuksen vetäjä
09.5.2012 Esitykset: Teuvo Kaikkonen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 15.10.

Kirjaaja Salme








2 Comments:

Blogger Juhani Anttila kirjoitti...

Ymmärsin oheisesta pöytäkirjamerkinnästä, että Salme haluaisi ajatuksia nimenomaan hyvästä ja laadukkaasta ORGANISAATION johtamisesta. (Siis kysymys ei ole johtajahenkilön laadukkaasta toiminnasta tai ns. asioiden johtamisesta. Asioiden johtamistahan ei voi todellisuudessa ollakaan, vaan silloin jos joku sellaisesta puhuu, on kysymys asiantuntijan toiminnasta. Ja jos asiantuntija alkaa johtaa, siitä ei yleensä hyvää seuraa.)

Yleisiä (standardi)malleja ja –kriteerejä organisaation johtamiseen esittävät mm. seuraavat referenssit:
- EFQM –malli
- Malcolm Baldrige –malli
- ISO 9004:2009 –liitteenä esitetty malli
Näistä on mitä ilmeisimmin Malcolm Baldrige paras ja käyttökelpoisin. Sitä on myös helppo ja mahdollista räätälöidä edelleen.

Itse olen kehittänyt 3in1-arviointimetodiikan, jota luonnollisesti pidän parhaimpana, ja jota on myös julkisorganisaatiotapauksessa käytettykin. Tämä arviointimetodiikka on helposti räätälöitävissä monenlaiseen muotoon ja käyttöön.

Kun arvioinneissa halutaan erityisesti korostaa laatunäkökulmaa, pitäisi ottaa huomioon laadunhallinnan johtavat periaatteet, joita ovat määritelleet ISO TC 176, Malcolm Baldrige ja EFQM. Näitä pitäisi sitten käyttää ottaen huomioon myös yleiset johtamisperiaatteet, joita kuitenkin – valitettavasti – ovat määritelleet kaikki arvostetut johtamisen vaikuttajahenkilöt aina klassikoista, F.W Taylorista and H. Fayolista, nykypäivän johtamisajattelijoihin ja -tutkijoihin . Näistä ja niiden käytöstä voi olla referenssinä viimeaikaiset Shanghain ja Solinin esitelmämme.

09 huhtikuuta, 2012 18:50  
Blogger Juhani Anttila kirjoitti...

Johtajapersoonan laadukkaan toiminnan arviointi on mielenkiintoinen aihe. Sitä varten on myös olemassa hyvää referenssimateriaalia mm. Euroopasta, Norjasta ja Amerikasta. Olen itse tehnyt tällaisen arviointimallin, kutsuimme sitä johtamiskompassiksi, jo joskus 1980-luvulla ja sen jälkeenkin käyttänyt sitä erilaisissa tapauksissa. Me voisimme tältä pohjalta kehittää Laatuseniorien oman johtaja-arviointityökalun, soveltaa sitä esim. vierailuissamme ja antaa se kaikkien halukkaiden käyttöön.

09 huhtikuuta, 2012 18:58  

Lähetä kommentti

<< Home