tiistaina, syyskuuta 07, 2010

Tietoyhteiskuntastrategiaa ikääntyville

Viestintäviraston uuden tietoyhteiskuntastrategian luonnoksen yksi neljästä päähaasteesta koskee ikääntyvää henkilöstöä. Sen mukaan Suomen on mahdollista tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävien toimintatapojen ja priorisoitujen kärkihankkeiden avulla vastata haasteeseen Ikääntyvästä väestöstä voimavara. Tässä on kopioituna tuo kyseinen aihealue. Mitä mieltä olette, pitäisikö myös laatuseniorien ottaa kantaa ja kommentoida aihetta:

Tavoite: Turvataan ja hyödynnetään ikääntyvien asemaa aktiivisina kansalaisina

Väestömme ikääntyessä länsimaittain voimakkaasti, julkisella sektorilla ei ole nykyisin toimintatavoin mahdollisuuksia ylläpitää hyvinvointia. Työvoiman määrän vajetta suhteessa huollettaviin on kompensoitava tehokkailla digitaalisilla toimintatavoilla. Samaan aikaan kansalaisten odotukset erityisesti hyvinvointipalveluiden saatavuudesta ja laadusta kasvavat.

Fyysisen palvelurakenteen rationalisointipaineet ja osaaminen digipalveluissa mahdollistavat uusien toimintatapojen kehittämisen. Älykkäiden, kustannustehokkaiden ratkaisujen levittämiseen ja käyttöönottoon (esim. paineanturit vanhainkodin matoissa) ikääntyvien keskuudessa tulee panostaa. Riittävä opastus ja tekniset palvelut on turvattava huomioiden ikääntyvän väestön erityistarpeet.
Hyvinvointi tavoitteena tarkoittaa teknologiaa hyödyntävien hoivapalvelujen lisäksi myös ikääntyneiden kokemuksen käyttöä ja panosta yhteiskuntaan kehittäen välineiden hallintaa ja valmiuksia aktiiviseen elämään.
Iäkkäiden ja erityistarpeita omaavien kohdalla oppimisväylinä toimivat muun muassa vertaisoppimismalli sekä vapaaehtoistoimintaan tukeutuva oppiminen. Näille tulee luoda aiempaa vahvempia edellytyksiä.
Ikääntyvien kansalaisten hoitotyöhön on tarjolla niukasti työvoimaa ja todennäköistä on, että maahanmuuttajien työllistyminen tälle sektorille kasvaa. Tämä on huomioitava myös suunniteltaessa digitaalisten palveluiden käytettävyyttä, mm. monikielisyyttä.

Hyvää ikääntymistä tukevista hyvinvointiratkaisuista rakennetaan kansainvälinen menestyssektori Suomelle. Ikääntyville tarkoitettujen digitaalisten palveluiden tuotteistamiseen ja oivallusten jalostamiseen on panostettava vientimahdollisuuksien luomiseksi.

Tarvittavat toimenpiteet:

1) Etsitään innovatiivisia ratkaisuja ikääntyvän yhteiskunnan haasteisiin avoimien temaattisten kilpailuiden ja hakujen avulla. Samalla tuetaan yrittäjyyttä ja kehitetään markkinoita. Luodaan kannustimia sille, että tieto onnistuneista kokeiluista leviää, skaalautuu ja on hyödynnettävissä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. 
2) Vastuutetaan taho (agentuuri, verkosto tai toimintaohjelma), jonka tehtävänä on niiden käyttökohteiden etsiminen, joissa teknologian käyttämisestä ikääntymishaasteessa on eniten hyötyä. Lisäksi huolehditaan, että tiedon hakeminen ja levittäminen hyvistä käytännöistä toteutuu.
3) Suunnataan ikääntyville tuki- ja neuvontapalveluita sekä käytännöllistä tutkimusta (esim. toiminnalliset tilat, ”eläköitymispakkaus” ja käytettävyyslaboratoriot)
4) Hyödynnetään tehokkaasti julkisten palveluiden verkkoa (kirjastot, postit, koulut), kansalaisjärjestöjä ja vapaaehtoistyötä tietotekniikkapalveluiden tarjoamisessa ikääntyneille sekä suunnataan tarvittavia resursseja yleishyödyllisille toimijoille tähän työhön tarkoituksenmukaisilta rahoitusinstituutioilta ja valtiolta.
5) Kootaan kotimaan ensimarkkinoilla saadut hyvät käytännöt ja konseptoidaan ne kansainvälisesti hyödynnettäviksi palvelutuotteiksi.”

Koko strategialuonnosteksti löytyy arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunnan nettisivulta.

1 Comments:

Blogger Juhani Anttila kirjoitti...

On suunnitelman takana ainakin mahtava joukko nimekkäitä henkilöitä: Arjen tietoyhteiskunta -neuvottelukunta

07 syyskuuta, 2010 18:57  

Lähetä kommentti

<< Home