maanantaina, syyskuuta 16, 2013

Hiljaisesta tiedosta keskusteltiin 20130910



Kokouksessamme oli paikalla kuusi jäsentä, Teuvo Kaikkonen, Juhani Anttila, Risto Nevalainen, Herkko Pesonen, Jorma Hotanen ja Matti Leskinen. Mitä ilmeisimmin kaikki eivät olleet huomanneet merkitä kokousta allakkaansa ja osalla oli vielä kesänviettoakin jäljellä. Meillä oli sitäkin aktiivisempi keskustelu kokouksen aihepiiristä!

FM Pentti Salmela piti esityksen hiljaisen tiedon merkityksestä toiminnan kehittämisessä ja IT:n hyödyntämisessä. Hänen työhistoriansa koostuu IT-asiantuntijana ja johtotehtävissä sekä materiaalikeskeisissä että tietokeskeisissä organisaatioissa. Niinpä hän nimittikin omaa lähestymistapaansa informaatiologistiikaksi. Tiedolla kun on erilainen logistinen käyttäytyminen kuin aineella. Tarkemman selon saat katsomalla läpi Pentin tekemät kalvot esitelmästään.






Pentti esitti viisi erilaista lähestymistapaa hiljaiseen tietoon. Joukossa oli meille tuttuja aineksia, esimerkiksi Nonaka & Takeuchi taikka Sveibyn ajatukset. Informaatiologistisessa näkökulmassa tavoitteena on saada hiljainen tieto liikkumaan, talteen ja tuottamaan.

Suurin potentiaali on tiedon hyödyntämisessä toiminnan uudistamiseksi eli uusien innovaatioiden luomisessa. Näkyvän ja strukturoidun tiedon tehokkaammalla käyttämisellä ei saavuteta paljoakaan uutta, se on jo hyödynnetty. Koneiden ja ohjelmistojen uusiminen (joskus isollakin rahalla) tekemään samaa kuin ennenkin onkin Pentin mielestä IT-toiminnan ”tyhjäkäyntimylly”.

Kävimme mielenkiintoista keskustelua Pentin lähes kaksituntisen esitelmän aikana ja pohjalta. Esimerkkinä vaikkapa: paljonko on hiljaista tietoa suhteessa näkyvään ja koodattuun tietoon? Yksi kirjallisuudessa esitetty suhde on 95 % vs 5 %, mutta sitä ei pidetty sen uskottavampana kuin mitään muutakaan lukua.

Pentti Salmelalla on suunnitelma julkaista lähiaikoina kirja ”Hiljainen tieto, innovaatio ja IT”. Siinä hän perustelee seikkaperäisesti havaintojaan ja johtopäätöksiään. 


Muistiin merkitsi

Risto Nevalainen, laatuseniori


P.S.
Seuraava kokous on 10.10. klo 12-15, aiheena yksi näkökulma ASQ:n tutkimuksessa, muotona keskustelu, fasilitaattorina Teuvo Kaikkonen, joka lupasi kutsua edustavan joukon keskustelemaan. Juhani Anttila muotoilee keskusteluteeman.

Lisänä "tacit knowledge" -aiheesta laadunhallinnan näkökulmasta on tässä linkki Juhanin tekstiin

Matti


Pöydän ympärille olisi lisää kuulijoita mahtunut


1 Comments:

Blogger Juhani Anttila kirjoitti...

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=673390882671971&id=323324891011907

20 syyskuuta, 2013 22:28  

Lähetä kommentti

<< Home