Ikääntyvän ihmisen elämän laatu
Tänään laatuseniorien kokouksessa keskustelimme ikääntyvän ihmisen elämän laadusta. Asia on ollut viime aikoina myös julkisessa keskustelussa esillä. Kuitenkin tällöin asiaa on tarkasteltu hyvin suppealta kannalta, esim. eläkkeiden osalta. Tosiasiahan näyttää olevan, että eläkkeiden reaaliarvo on jatkuvasti pienentynyt erityisesti poliittisten valtapuolueiden päätösten johdosta. - Poikkeuksena on kuitenkin kansanedustajien eläke, joka on suotuisammin sidottu indeksiin kuin tavallisten kansalaisten eläke. Eläkkeen määrä on tietysti merkittävä asia eläkeläisten elämisen laadun osalta, mutta onhan kuitenkin ikääntyvien kansalaisten elämisen laatu kokonaisuudessaan jotain paljon enempää.
Kun aihettamme yrittää alkaa johdonmukaisesti pohtia, nousee aluksi esiin koko joukko merkittäviä kysymyksiä:
- Keitä ovat ikääntyvät ihmiset? Onko heitä niin monenlaisia, että heitä pitäisi jotenkin segmentoida?
- Mitä on elämisen laatu? Johdonmukaisesti edeten täytyisi tässä lähtökohtana olla laatukäsitteen yleinen määritelmä. Kun tätä sitten sovellettaisiin ikääntyviin ihmisiin ja heidän elämäänsä, pitäisi tietysti yrittää jotenkin kartoittaa heidän tarpeensa ja odotuksensa. Sen jälkeen seuraavana vaiheena tulisi selvittää, missä määrin tarpeet ja odotukset täyttyvät. Sehän on sitten sitä laatua. Miten tällaisia selvityksiä voitaisiin toteuttaa käytännössä?
- Miten muiden asiaan liittyvien sidosryhmien tyytyväisyys tulisi ottaa huomioon?
- Ammattimaiseen laatuteemaan sisältyy laadun jatkuva parantaminen. Siihen pitäisi olla aina mahdollisuudet. Ketkä ovat kaikki ne osapuolet, jotka voisivat tai joiden pitäisi olla tekemässä jotakin ja mitä? Millä yhteiskunnan prosesseilla laatu toteutuu ja millä sitä jatkuvasti kehitetään?