Palveluja Patolassa
Terveydenhuollon laatujaoksen ja laatusenioreiden yhteinen iltapäivä
Aika: 20.3.2009 klo 15-18
Paikka: Patolan Vanhainkoti, Siltavoudintie 14A, Helsinki
Paikalla oli 15 henkilöä, pääosin Terveydenhoitojaoksesta, Seniorijaoksesta mukana olivat Matti Leskinen, Salme Sundqvist ja Pekka Niiranen.
Terveydenhoitojaoksen puheenjohtaja Pirjo Berg toivotti osallistujat tervetulleeksi ja esitteli Patolan Vanhainkodin johtajan Toimi Nukarin. Pirjo kävi läpi päivän ohjelman.
TERVEYDENHUOLLON LAATUSUOSITUKSET
Kehittämispäällikkö Ritva Teräväinen esitteli vuoden vaihteessa alkaneen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen , THL:n toiminta-ajatusta ja toiminnan käynnistymisen ajankohtaista vaihetta. Organisoituminen on hyvässä vauhdissa ja odotettavissa on monipuolinen uudistumisprosessi Kansanterveyslaitoksen ja STAKESin fuusioituessa.
Laatusuositukset
Ritva perehdytti osallistujat laatusuositusten maailmaan. Tutustuimme laatusuosituksiin Informaatio-ohjauksen keinona ja valvonnan välineenä.
Edelleen tutustuimme laatusuositusten arviointiin, Indikaattoreiden tehokkuuteen, Sosiaali ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämis-,KASTE-ohjelmaan, Palveluvaakaan. Edelleen perehdyimme vanhainkotipalveluiden tuottajien kilpailuttamisen problematiikkaan ja Resident Assesment Instrument-, RAI -menetelmään.
Tutustuimme asiaan liittyvään dokumentaatioon mm.
- Laatusuositusten arviointi, STAKES työpapereita 27/2007
- Ikäihmisten palveluiden laatusuositus Sosiaali ja terveysministeriö julk. 2008:3
- Tehostetun palveluasumisen asukasvalvonta ja palveluohjauksen kritteeriehdotus Porvoossa Työpapereita 28/2007
- Tilannekatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon laatuun vuonna 2009, STAKES raportti 30/2008
Ikääntymiseen liittyviä linkkejä löytyy tästä.
Tutustuimme Patolan vanhainkodin toimintaan Toini Nukarin johdolla.
Helsingin vanhustyöyhdistyksen vuonna 1957 perustama Patolan vanhainkoti toimii nykyisin osakeyhtiömuotoisena Oulunkylässä. Toini esitteli eri laatuvaatimusten ja arviointimenettelyjen käyttöönottoa ja toteutustapaa Patolan vanhainkodin olosuhteissa. Vaativa dokumentaatio on onnistuttu viemään läpi. Henkilökunnan koulutukseen on panostettu.
Keskeisessä asemassa ovat myös palvelu ja kuntoutussuunnitelmien laatiminen yhdessä asukkaan omahoitajan ja omaisen/läheisen kanssa sekä suunnitelmien seuranta ja päivittäminen kolmen kuukauden välein.
Toiminnan esittelyn jälkeen saimme tutustua kiertokäynnillä Vanhainkodin toimintaa asukastiloissa, yhteisissä palvelutiloissa ja tukitoiminnoissa.
MENTOROINTI
Seniorijaoksen puolesta Matti Leskinen esitteli Laatukeskuksen mentorointiohjelmaa.
Mentori/aktori ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen. Toimintaan kiinnostuneilla on mahdollisuus ilmoittaa aihepiirit/toiminta-alueet, joista ko henkilö on kiinnostunut. Mentoroinnista ei laskuteta. Kohtuullisten matka yms. kuluerien korvaus on suotavaa. Toiminta on kokeiluasteella ja tulokset pilottiprojektista saadaan vuoden kuluttua. Sillä välin voi Ensiksi voi kokeilla Laatukeskuksen Osaajaportaalia.
KOMMENTIT
Kommentteja näkemästämme ja kuulemastamme:
Laatuasioiden poikkitieteellinen luonne vain vahvistui käynnillä.
Teollisuustaustaisella kokemuksellakin monet esitetyt problematiikat tuntuivat kovin tutuilta ja samankaltaisilta huolimatta alojen erilaisuudesta.
Koska terveydenhuolto on koko maan kattavaa , THL pyrkii kehittämään ja ohjeistamaan laatuasiat kattavasti ja yhdenmukaisesti. Suuri koneisto tuottaa paljon ohjeita, kriteerejä ja menetelmiä. Käytännössä merkittävä osa asiakkaan kokemista palveluista tuotetaan kuitenkin suhteellisen pienissä yksiköissä, jotka kilpailutetaan keskenään.
Tapahtuuko konkreettista kehitystä asiakkaan, siis asukkaan, näkökulmasta?
Ovatko ohjauksessa käytetyt kriteerit/indikaattorit relevantteja asukkaan näkökohdasta?
Vanhushoidossa asiakas aika harvoin pystyy tasavertaisesti osallistumaan kehittämiseen hallintoa, palveluntilaamista, palvelujen tuottamista koskevissa asioissa.
Muistiin merkitsi Pekka
Kuvat Matti