keskiviikkona, elokuuta 31, 2005

Mitä voisimme tehdä suomalaisen laadun hyväksi?

Laatuseniorit kokoontuivat 30.8.2005 pohtimaan tulevia mahdollisuuksia ja niiden hyödyntämiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Alustuksena tälle pohdiskelulle keskustelimme suomalaisen yhteiskunnan ja elikeinoelämän organisaatioiden (yksityisten ja julkisten) laadullisesta tilasta. Esille tuli monia konkreettisia organisaatiotapauksia, joissa olimme kohdalleet jopa äärimmäistä laaduttomuutta kuvaavia arkisia ilmiöitä. Kyseisillä organisaatioilla saattoi olla myös sertfikaatteja ja laatupalkintoja. Sertifikaattien kyseenalaisuus tuntuu olevan jo hyvin yleisesti esille nostettu ja perusteltu tosiasia. Myös laatupalkintojen hyödyllisyydestä on paljon kahdenlaisia ja monesti aivan vastakkaisia mielipiteitä ja tutkimuksia.

Suuria ja merkityksellisiä kysymyksiä, joita meidän laatuseniorien tulisi käsitellä ja joihin tulisi löytää vastauksia, ovat:
- Miksi organisaatoissa annetaan tällaisen asiantilan jatkua eikä siihen puututa, vaikka se näyttää olevan haitallista ja vahingollista kaikille osapuolille?
- Miksi ei käytetä harkiten hyväksi maassammekin olevia korkean tason laatuosaamista, -kokemusta ja -asiantuntemusta, joka ei ole vain näennäisten "laatutemppujen" ja muodollisuuksien toteuttamista, vaan perustuu organisaatioiden aitoihin tarpeisiin ja odotuksiin.

Kaikkihan tiedämme, että organisaatoiden todellinen johtaminen on ratkaisevasti riippuvainen organisaatioiden liiketoimintavastuussa olevista johtajista. Heihin on yleensä hyvin vaikea vaikuttaa organisaation sisäisten laatuasiantuntijoiden toimesta. Voitaisiinko tilanteeseen vaikuttaa organisaatioiden hallitusten tai hallintoneuvostojen kautta? Miten sitten voitaisiin saada aikaan, että nämä elimet toimisivat laadukkaasti? Vastaavasti julkisella sektorilla katseet kääntyvät esim. poliittisten lautakuntien toiminnan laatuun.

Kaikkien näiden kysymysten suhteen tulisi - ja myös voitaisiin - tehdä jotakin!

------------------

Kuvassa kokouksen osanottajat (vasemmalta) laadukkaasti vietetyn kesän jälkeen ruskettuneina: Pekka Niiranen, Juhani Anttila, Liisa Sihvo (laatuseniorien uusi puheenjohtaja), Jorma Veräjänkorva ja Jorma Mäenpää. Kokouksesta oli poissa Jorma Aro.




torstaina, elokuuta 18, 2005

Blogi on nykyaikaisen sosiaalisen kommunikoinnin ja yhteistoiminnan muoto

Kokosin Laatu-Saimaan blogille ja strategisen verkostoitumisen blogille ajatuksia ja referenssejä verkkolokien (weblogien) toimimisesta laajan sosiaalisen kommunikoinnin nykyaikaisena keinona tänä päivänä.

Nämä ajatukset soveltuvat täysin myös laatuseniorien toimintaan.

Blogi on erityisesti pienten ryhmien edullinen vaikuttamiskeino, ja sellaistahan me laatusenioritkin haluamme. Ei riitä, että kokoonnumme vain keskenämme, vaan meidän tulisi toimia aktiivisesti koko Suomen hyväksi - myös (ja ehkä erityisestikin) niiden suuntaan, jotka eivät ole millään tavoin (vielä) Laatukeskuksen piirissä.