keskiviikkona, marraskuuta 10, 2010

Digiä ja kevään ohjelmaa lounaalla 9.11.


 Lounaalle osallistuivat Teuvo Kaikkonen, Juha Söderlund, Herkko Pesonen, Markku Ahlberg, Juhani Anttila ja Matti Leskinen. Loppuvaiheessa mukaan ehti Jorma Veräjänkorva.


Laatuyhdistyksen asema EU:ssa
Laatuyhdistyksen pitäisi olla varsinainen jäsen EOQ:ssa


Digiagenda ikääntyvien kannalta
Keskulteltiin agendasta. Kannaottoa muotoillaan sähköpostilla paikallaolleiden kesken Matin pohjatekstistä.



Seuraava kokous
8.12.2010 Transkendenttinen itsearviointi ja toimintasuunnitelma 2011.

Transkendenttinen näkökulma pohjautuu tieteenalana filosofiaan, ja sitä voidaan kutsua myös intuitiiviseksi tai implisiittiseksi lähestymistavaksi. Laatu hahmotetaan ilmiönä, jota ei voida täsmällisesti määritellä, mitata tai analysoida. Transkendenttinen näkökulma korostaa laadun kokonaisvaltaisuutta ja kokemuksellisuutta. Laatu ei ole sinällään pelkistettävissä joihinkin objektiivisiin laadun osatekijöihin, vaan laatu pohjautuu jokaisen yksilön subjektiivisiin kokemuksiin. Laatu nähdään ominaisuutena, jonka voi oppia käsittämään ainoastaan oman kokemuksen kautta. (Lumijärvi 1994, Savolainen 1992.) Myös kasvatustieteiden ja sosiologian piirissä korostettaan laadun kokemuksellisuutta ja subjektiivisuutta (esim. Dahlberg ym. 1999, Hujala ym. 1999, Tauriainen 2000). Lue lisää tästä




Kevään 2011 kokoukset

Ti, ke tai  to viikoilla 3, 7, 11, 15 ja 19

Kysely Doodlessa
 
Aiheita:


 Digiagenda ikääntyvien kannalta, Taru Rastas

Itsearviointimenetelmien vertailu: Exellence-verkkoversio/3in1

Suunnittelijan pätevyyden arviointi

Hoitolaitoksen arviointi, Liisa J

Ikääntyvien ravintosuositus, Osmo etsii alustajan

Vietnamin laatuarvio katutasolta, Teuvo

BM-klubin Hki4 klubityö, Herkko, Eila, Matti


 


 






tiistaina, marraskuuta 09, 2010

On aikoihin eletty

Euroopan keskeisin laatualan konferenssi on tänä syksynä Izmirissä, Turkissa. Se on sarjassaan jo 54. konferenssi. Järjestäjäorganisaatio EOQ (European Organization for Quality) on tärkein koko Euroopan kattava laatualan organisaatio ja ainoa, jolla on myös virallinen asema EUssa. Joka vuosi konferenssiss on osanottajia entistä enemmän myös Euroopan ulkopuolisista maista korostaen globalisoitumista. Ihmetystä vain herättää, että Suomesta on niin vähän osallistujia. Missä ovat suomalaiset laatualan ammattilaiset?

Ei myöskään Laatukeskus ole kiinnostunut tällaisesta kansainvälisestä yhteistyöstä, vaikka koko Suomen ammattimaisen laatutoiminnan alkamiseen ja kehittymiseen on EOQlla ollut merkittävä vaikutus, mm. Suomen laatuyhdistys syntyi sen vaikutuksesta. Ihmetystä herättää myös – ei vain minussa vaan myös eurooppalaisten kolleegojeni piirissä - että Laatukeskus ei ole enää EOQn varsinaisena jäsenä, vaan vain jonkinlainen siivellä eläjä (EOQ Affiliated Member Organization), jossa kategoriassa muina jäsenorganisaatioina ovat Makedonian MAKCERT, Marokon TQM, Venäjän Armor Test ja Saudi Arabian Arab Inspection & Q.A. Company. Tämäkö kuvastaa suomalaisen laadun asemaa Euroopassa ja maailmalla? 



torstaina, marraskuuta 04, 2010

Ikääntyvästä väestöstä voimavara


Tavoite: Turvataan ja kehitetään ikääntyvien asemaa aktiivisina kansalaisina

Väestön ikääntyminen edellyttää tehokkaiden ja toisaalta ihmisille laadukkaiden terveys- ja hyvinvointipalveluiden kehittämistä. Samalla tulee vastata palvelujen alati kasvaviin saatavuuteen ja tuottavuuteen liittyviin vaatimuksiin. Tämä edellyttää toimintaprosessien ja palvelujen uudistamista digitaalisten käytänteiden avulla. Ikääntyvän väestön riittävät valmiudet toimia digitalisoituvassa ympäristössä on turvattava.

33 prosenttia suomalaisista yli 65-vuotiaista käyttää internetiä, kun koko väestöstä 82 prosenttia on internetin käyttäjiä. Vuoden 2020 ennusteen mukaan yli 65-vuotiaat muodostavat neljänneksen Suomen väkiluvusta, joten ikääntyneet uhkaavat jäädä yhä kasvavana väestöryhmänä tietoyhteiskunnan ulkopuolelle. Monet ikääntyneet kokevat tekniikan käytön hankalaksi tai eivät koe sitä itselleen tärkeäksi.

Ikääntyville ja muille mahdollisia erityistarpeita omaaville henkilöille hyvänä tieto- ja viestintätekniikan oppimisväylänä toimii vertaisoppimismalli. Iäkkäille on nykyisin tarjolla vapaaehtoistyöhön ja paikallistoimintaan perustuvaa opastusta, joissa esimerkiksi kerhotiloissa tai kotikäynneillä avustetaan laitteiden ja palvelujen käytössä. Iäkkäät ovat siten myös itse entistä enemmän vapaaehtoistyön tekijöitä eikä vain sen kohteita. Näiden hyvien toimintamallien jatkuvuus tulee turvata, sillä vapaaehtoistoiminnan ylläpitoon ja organisointiin tarvitaan resursseja. Valtakunnallinen toimintamalli perustuen hyviin käytäntöihin yhtenäistäisi hajanaista toimintaa ja mahdollistaisi toiminnan tehokasta leviämistä ja oppimista eri puolilla Suomea.
Julkiseen palvelurakenteeseen kohdistuvia paineita voidaan helpottaa digitaalisten käytänteiden avulla. Käytettävyydeltään paranevat sähköiset palvelut ja tähän liittyvä osaaminen mahdollistavat uusien toimintatapojen kehittämisen. Tietojen hallintaa, kuten kirjaamista ja tiedon välittämistä sosiaali- ja terveydenhoitopalvelujen välillä tulee automatisoida siten, että hoitavaan työhön vapautuu aikaa ja virheriskit pienenevät.
Kansalaisten hoitotyössä apuna toimivien digitaalisten palveluiden käytettävyyden lisäksi suunnittelussa on huomioitava mm. monikielisyys niin työntekijöiden kuin käyttäjien näkökulmasta.
Hyvinvoinnin turvaaminen tarkoittaa teknologiaan tukeutuvien hoivapalvelujen lisäksi myös ikääntyneiden kokemuksen hyödyntämistä kehitettäessä välineitä ja valmiuksia aktiiviseen elämään. Ikääntyvien palveluiden kehittämisessä on lähtökohtana käytettävyys ja esteettömyys.
Älykkäiden, kustannustehokkaiden ratkaisujen levittämiseen ja käyttöönottoon (esim. etäterveydenhoito kotiin, paineanturit ja älytaulut palvelutaloissa) ikääntyvien arkielämän helpottamiseksi tulee panostaa. Riittävä opastus ja tekniset tukipalvelut on turvattava huomioiden ikääntyvän väestön erityistarpeet. Tulevaisuudessa ikääntyvien olisi mahdollista asua kotona pidempään, kun terveys- ja hyvinvointipalvelut voidaan toteuttaa kotoa käsin.
Hyvää ikääntymistä tukevista hyvinvointiratkaisuista rakennetaan kansainvälinen menestyssektori Suomelle. Ikääntyville tarkoitettujen digitaalisten palveluiden tuotteistamiseen ja oivallusten jalostamiseen on panostettava myös vientimahdollisuuksien luomiseksi.

Tarvittavat toimenpiteet:


1) Etsitään innovatiivisia ratkaisuja ikääntyvän yhteiskunnan haasteisiin avoimien temaattisten kilpailuiden ja hakujen avulla. Samalla tuetaan yrittäjyyttä ja kehitetään markkinoita. Luodaan kannustimia sille, että tieto onnistuneista kokeiluista leviää, skaalautuu ja on hyödynnettävissä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

2) Vastuutetaan taho (toimija, verkosto tai toimintaohjelma) etsimään sellaisia käyttökohteita, joissa teknologian käytöstä on eniten hyötyä ikääntymishaasteisiin vastaamisessa. Lisäksi huolehditaan, että tiedotus hyvistä käytännöistä toteutuu.

3) Suunnataan ikääntyville tuki- ja neuvontapalveluita. Vahvistetaan käytännöllistä tutkimusta (esim. toiminnalliset tilat ja käytettävyyslaboratoriot)

4) Hyödynnetään tehokkaasti julkisten palveluiden verkkoa (kirjastot, postit, yhteispalveluverkosto, oppilaitoksia), kansalaisjärjestöjä ja vapaaehtoistyötä tietotekniikkapalveluiden tarjoamisessa ikääntyneille sekä suunnataan tarvittavia resursseja pienhanketoiminnalle. Käynnistetään laaja-alaisena yhteistyönä ”Eläköön yhteys: avaa tietokone”- seniorihanke ja luodaan tästä valtakunnallinen toimintamalli.

5) Kootaan kotimaan ensimarkkinoilla saadut hyvät käytännöt ja konseptoidaan ne kansainvälisesti hyödynnettäviksi palvelutuotteiksi ja sosiaalisiksi innovaatioiksi (esim. ”eläköitymispakkaus”).

6) Helpotetaan valtuuttamista niin, että ikäihmiset voivat turvallisesti siirtää viranomais- ja pankkiasiointia esimerkiksi lapsilleen.

Koko digiagenda löytyy täältä